Digitalta mötesformer

Ett nytt årsmöte står för dörren, partiet har växt och årsmötena blir svårare och svårare att följa och många har kommit med synpunkter. Mycket möjligt att nästa möte blir bättre, någon/några kanske har fixat ny mötesprogramvara (jag har fler idéer för detta). Detta är ett av de tidigare inläggen som inte publicerades, kanske för att något saknades. Nåja, min lösning var att dela upp det i tre faser.

Fas 1. Under yrkandetiden

I anslutning till diskussionen kan man ge betyg (som man bara ser själv) på yrkanden och kandidaturer för att senare påminnas om vad man tidigare tyckt när man kommer tillbaka för att rösta. Detta kan implementeras med en liten textruta. (16 tecken bör räcka.)
Om mötesdeltagaren känner sig säker, kan denne redan nu tjuvstarta på nästa fas och preliminärrösta (utan att någon ser) men det uppmuntras inte av sidans struktur. Tiden för denna fas mäts bäst i dagar.

Fas 2. Efter yrkandestoppet

Man kan fortfarande diskutera ämnet och yrkanden kan dras tillbaka och resas men inte ändras. Kanske kan stavfel rättas till i undantagsfall, så länge ingenting ändras i sak.
Voteringspunkter som behöver tas i steg sätts upp i en hirarki och man kan rösta på alla eventualiteter. Hur rörigt detta blir beror på implementationen. (Jag föreslår inte att vi ska ha kryssrutor sittandes i hirarki.) Om man skrivit ett betyg så visas den vid yrkandet.
Presidiet kan se räknaren för antal preliminärröster öka och kan välja att förlänga tiden om det är ett lågt antal. (Preliminärrösterna ska ses som att man är redo att gå till beslut i frågan.) Tiden för denna fas mäts bäst i (ett tvåsiffrigt antal) timmar.

Fas 3. Votering

Alla diskussioner stängs och den riktiga voteringen börjar. Om man har preliminärröstat så är det alternativet förkryssat och om man inte hinner bekräfta sin preliminärröst så bekräftas den automatiskt. Detta är en sista chans att ändra sig.
Tiden för denna fas mäts bäst i minuter. Längden för enskilda voteringar kan kanske beräknas något åt det här hållet: ”tid för varje votering” * ”antal paralella voteringar”. D.v.s. om man har 3 voteringar som kan tas paralelt och var för sig tar 10 min så får alla 3 voteringarna 30 min. (Detta är för mycket och bara ett exempel.)

Pauser och ordningsfrågor

Mellan faserna finns ett hål i schemat för paus. Längden för dessa planeras för att även få plats med ordningsfrågor.

Annonser

0 Responses to “Digitalta mötesformer”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Annonser

%d bloggare gillar detta: