Gårdagens heldag

Igår blev en lång dag. Den började med 3 väckningar och ett letade efter en av mina lila skjortor som jag lagt undan för demonstrationen. Det blev ingen frukost hemma så jag hoppades på att hinna köpa frukost i Stockholm.

Medan jag väntade på tåget, passade jag på att klistra på några nya skrivarpapper på plakatet för att ändra budskap men jag han inte skriva något där. Ombord på tåget läste jag några bloggar som jag laddat in på olika flikar i min webbläsare och följde några länkar när mitt USB-modem för mobilt bredband hade täckning. Tåget blev försenat p.g.a växelfel så det blev ingen frukost.

Jag kom i alla fall fram till Mynttorget lagom till 10:30 då demonstrationen skulle börja. Vid detta tillfälle passade jag på att skriva ner mitt budskap på skylten. Vi stod där ett tag och flera talade i megafonen. Sedan gick vi vidare till Storkyrkan men vi fick inte riktigt plats där och polisen bad oss att gå runt hörnet till Slottsbacken så att de kunde spärra av området vid kyrkans ingång. Christian Engström beskriver dagen bra.

När vi passerar Mynttorget på väg mot Sergels torg stod några motståndare mot förbifart Stockholm där och hade ingen chans att varken höras eller synas när vi gick förbi. Vid första trafikljuset på Drottninggatan tittade jag bakåt och fick se en större grupp människor än vad vi var vid Storkyrkan och jag kan tänka mig att flera kanske inte hade planerat att demonstrera den dagen.

Jag hamnade långt fram i demonstrationståget och när vi kom fram till Sergels torg valde jag att ta trapporna i stället för rampen. Vår ankomst måste varit en fin syn, men jag kan inte bedöma det. Efter några tal fick en kompis ta över skylten medan jag gick iväg för att köpa något att äta. Jag kom tillbaka ganska snabbt med tanke på hur lång kön var. Sedan stod jag där med min skylt och lyssnade. En av de talen som fastnade hos mig var den om att Europakonventionen är ett golv att stå på och inte en ribba att hoppa över (minns inte vem som talade).

Efter att demonstrationen var över gick jag iväg för att äta på riktigt och sedan vilade jag i en föreningslokal nära Humlegården. Detta ledde till att jag kom lite sent (19:30) till Hötorget. Jag skulle uppskatta att det var ungefär 20-30 personer där, bl.a Oscar Swartz.

Folk lämnade oss successivt och när ledamöter (jag räknade inte hur många de var, men de var nog ungefär 20) gick ut för att ta en rökpaus runt 20:30 så var vi bara 10 personer kvar, men vi syntes. Polisinsatsen var bra även på Hötorget och folk som passerade uttrykte sitt instämmande. En man kom fram och berättade att han jobbat som hantverkare på FRA och att han en gång sett en anställd läsa en rysk tidning upp-och-ner.

När rökpausen var slut satte vi upp de hemmagjorda flaggor, vars motiv var en överstruken kamera, och 9 av oss gick iväg till föreningslokalen som jag nämnde tidigare. När vi kom tillbaka vid tiden då konserten skulle sluta (d.v.s 22:00) så hade riksdagsledamöterna redan åkt. Vi stod kvar och pratade en stund innan vi splittrades för att gå till resp. kollektiva färdmedel hem. Mitt tåg kom fram till Strängnäs station något försenat vid midnatt och då var jag trött.

Annonser

0 Responses to “Gårdagens heldag”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Annonser

%d bloggare gillar detta: